ZFS, the last word in file systems. Hát nem is tudom.

Létrehoztam egy RAIDZ2 poolt 14 darab 15k-s 72 GiB-os diszken, meg egy slogot, egy külön diszkpárra (két 15k-s diszk tükrözve). Megfelelően gyorsnak tűnt.
Majd rátoltam egy taligányi apróma^H^Hfájlt, mondjuk úgy pármilliót (mail szerver stresszteszt, SMTPd queue fájlok, jól felhizlalva). Itt már éreztem némi bizonytalanságot.

Ezután hagytam, hadd pörögje ki magát a szerver (kézbesítse a leveleket), ugyanazon poolon lévő mail home-okba. A hízlalás és a felgyűlt levelek kézbesítése is kb. 3/4 napig tartott egyenként.

Miután ez megvolt, indítottam egy findot a queue könyvtárban, amelyben egyébként már csak két fájl volt. Itt ért a meglepetés, a find ugyanis 232 másodperc alatt fut le (első futás, második rögtön utána: 192s), és ami még ennél is durvább, az üres könyvtárak végignézése fájlok után, és az eredmény (két fájl) prezentálása közben a diszkeken átlag 793 IOPS-t és 50 MiBps olvasást produkált!

atime egyébként offban van.

És mielőtt még valaki arra gondolna, hogy bár sok fájl nincs a könyvtárban, de könyvtár igen, hát téved. Összesen 148 darab directory van abban a mappában, amelyből a számolást indítom. A pool (az egyetlen fs-sel) sincs éppen tele (2 GiB foglalt jelenleg)...

Van már jópár éles gépünk ZFS-sel, de ezt a használati mintát (sok fájl létrehozása, majd törlése, és ugyanannak a könyvtárnak a további használata) még sehol sem próbáltam.


# zfs get version home
NAME  PROPERTY  VALUE    SOURCE
home  version   3        -

# zpool get version home
NAME  PROPERTY  VALUE    SOURCE
home  version   13       default
 

A bejegyzés trackback címe:

https://suckit.blog.hu/api/trackback/id/tr861163810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása