Gondoltam rákukkantok hol tart a MySQL "vérző él" verzió, a sólymos-máriás adatbázis-backendekkel. Először semmi furcsa sem történt, letöltöttem, telepítettem, elkezdtem olvasgatni a manualt, minden jónak tűnt (leszámítva a teljesítményt, de hát ez MySQL, mit vár tőle az ember ;).

Aztán egyszer csak furcsa dolgok történtek, a dev.mysql.com-on lévő leírásban némely linkre kattintva egy keresőoldal fogadott. Ha visszamentem az előző oldalra, majd újból rákattintottam, megjelent az, amit kerestem. Azt gondoltam csak valami adatbázishiba (LOL).
Tegnap ismét meg szerettem volna valamit nézni a doksiban, amit szokás szerint a dev.mysql.com->documentations, és ott a 6.0 manual kiválasztásával értem el, de már csak a hűlt helye fogadott:

Note: The MySQL 6.0 Reference Manual has been retired. MySQL 6.0 was not developed beyond Alpha status and new releases have not been made for some time, so the manual has been withdrawn as well.

OK, hogy ott van az 5.4, de az mégis csak egy teljesítménytuningolt (jaj, megint egy mondatban említettem a MySQL-t és a teljesítményt, le kellene szoknom róla!) verzió, kb. nulla extra feature-rel (nem, nem úgy, mint a Snow Leopard), de a 6.0 mégiscsak egy rakás^W^Wsok^Wnéhány újdonságot ígért 2008 Q4-re.

Például a falcont, amely a BDB és az InnoDB "elvesztése" után az Oracle-től való függőséget szüntette volna meg, na meg persze "lightning fast, large memory, multi-cpu aware", mert hát mint tudjuk, az InnoDB-nek azért vannak bajai a Sun-féle megközelítéssel (ordenáré lassú magok, de azokból viszonylag sok, megfejelve a hardveres threadekkel). Az meg mégis hogy néz ki, hogy a Sun adatbázisa az adatbázisra oly jónak mondott hardveren lassabban fut, mint egy iphone-on.

Vagy a mariát, amely(nek írója, Monty Widenius) hasonló célokat tűzött ki maga elé, például az InnoDB leváltását, aztán az InnoDB stabilabbnak bizonyult, Monty rosszabbul skálázódott, és dobbantott a napos oldalról. Most persze a szabad szoftverek élharcosaként osztja az észt a MySQL-ért fizetőknek a kispadról:

The basic idea for our dual-licensing was this: if you bought a license then we waived the GPL restriction that you have to redistribute your code as GPL. You could change, modify, extend, distribute, and redistribute the copy in any way you wanted (but of course not change the license of the MySQL code).[...]

I was recently made aware that the above is no longer the case with the standard MySQL OEM agreement. Sun is now, by default, putting the following limitations on their licensees:

  • You cannot modify MySQL in any way (for example to fix bugs, optimise MySQL for your applications, include publicly available enhancements (such as the BSD licensed "Google patch" or compile it with another storage engine) to improve your MySQL as part of your product.
  • You cannot use any forks of MySQL (such as Drizzle, ExtSQL or MariaDB).
  • You are tied in to the current major release of MySQL enterprise (i.e. you have to pay for upgrades). This may be normal in a closed source environment, but not normal when it comes to Open Source.
  • There are serious limitations for what kind of applications you can build with the MySQL code, for instance, the default agreement prohibits installations in hosting facilities or to use your version as a SQL server.
  • The end user can't transfer/sell the license to someone else (to be used under the same conditions).

[...]

With above limitations in place, you should consider if it's worth it to you to buy licenses for MySQL under the current terms.

Alakul az élet, szerencsére annak, aki gyors, megbízható, sokat tudó nyílt forrású adatbázist szeretne nem sokat kell törődnie a MySQL-lel. >;-)

ui: ha valakinek mégis szüksége lenne a doksira, a facebook.netről még elérhető online.

A bejegyzés trackback címe:

https://suckit.blog.hu/api/trackback/id/tr781400018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blo 2009.09.22. 19:37:26

Epp a napokban kezdtem el hasznalni Postgresql-t, lehet jo dontes volt? : )

blackshepherd · http://suckit.blog.hu 2009.09.22. 20:39:28

@blo: Rossznak semmiképpen sem gondolnám. Kicsit más, néhol kicsit több időt kell ráfordítani, de ha komolyan szeretnéd használni, szerintem rá fogsz jönni, hogy jó döntés volt.

KAMI 2009.09.24. 17:18:22

@blackshepherd: FirebirdSQL? Arról mi a vélemény?

blackshepherd · http://suckit.blog.hu 2009.09.25. 07:35:25

@KAMI: Sosem használtam, így nem sokat tudok róla. Ráadásul a sűrűbben használt benchmark programok (pld. a sysbench) sem támogatják...
süti beállítások módosítása