A külső szemlélő számára a Google kétféle (markánsabb) megítélés alá esik. Az egyik (jellemzően nem IT-szakember) szerint ezek ott halálpontosan elterveznek évekre előre mindent, és a zseniális csapat világhódító terve nanométeres pontossággal tolja előre a céget a kívánt pozícióba.
A másik (általában IT-szakember) tábor szerint ezek ész nélkül minden szarba belekapnak, megveszik, beolvasztják, sokszor koncepció nélkül kitolják az ajtón, aztán várják, hogy mi lesz belőle.
Általában siker.

A Sun elmúlt években megváltozott koncepcióját én a második modellnek érzem. Kitalálták, hogy minden nyílt forrású lesz, jót fogunk csinálni olcsón, vagy ingyen, és ez majd faszán megment minket.
Tiszta Google. Csakhogy jött a "válság", így már sosem fogjuk megtudni, hogy ez a varázsgombák füstje alatt érlelődött koncepció működött-e volna, vagy sem, hiszen a szélvédő mögül már megpillantották a szakadék szélét, így sürgősen helikopterért SOS-eztek, hogy felemeljék őket, még mielőtt 9,81 m/s2-es gyorsulás indulna meg lefelé mutató vektorral (AKA szabadesés).
A legközelebbi helikopáter parancsnoka meg is hallotta a jajszót, és rögtön küldte is a csoppert, amely úgy tűnik sikeresen végrehajtja majd a .com-mandot, amelyben még a .eu-nuch sem tudja meggátolni, és habár a kötél még rezeg, még mindig nem tudjuk, hogy elszakad-e, vagy kitart a bázisig, a központban már javában (pun intended) tervezik, hogy mi legyen a megmentett ronccsal.
És nem csak tervezik, már ki is teszik a hirdetőtáblára, hadd tudják a kedves vásárlók, hogy a vélt Google-féle "leszarjuk a piaci igényeket, minden szemetet kirakunk az ablakba, vagyunk már akkorák, hogy végül mi alakítsuk a piacot" modellnek vége, innentől átkapcsolnak precíz halálosztó módba. Ami nem termel pénzt, az elsüllyed.
Sokan a MySQL-ért aggódtak(-nak), holott tényleg minek. Ha valóban fontos, túl fogja élni, az eltűnése miatt nem kell aggódni, legfeljebb csak GPL-es lesz, és kell majd egy BSD licencű MySQL kliens lib.
Az első érdekesebb hír tehát nem a MySQL-lel, hanem a szerverekkel kapcsolatos, konkrétan: "Kiszáll az olcsó tömegszerverek piacáról a Sun" (HUP, átvéve a HWSW cikkét).
Hogy ez pontosan mit jelent, még nem tudni, de Ellison mondata, amely úgy hangzik, hogy: "Az egyik dolog amit felismertünk, hogy a Sunnak nincs és valószínűleg sose lesz meg az a nagy volumene, ami versenyképessé teheti a tömegpiacon." elég sok találgatásra adhat okot, és nem csak az x86-os szerverek kapcsán, hanem úgy általában.
A Sun a pálfordulás után -ügyfél oldalról úgy tűnhet- a jó irányba fordult: meghallotta az ügyfelek igényeit, és elkezdett jó x86-os dobozokat gyártani megfizethető áron, normális konstrukciókban (lásd: a HP szerverekhez külön kell licencelni az ILO egyes funkcióit, a Sunnál minden alapáras), a szoftvertermékeit elindította a nyílt forráskód felé, amelyekhez supportot adott, a licencköltségek pedig viszonylag alacsonyak maradtak.

Larry mondatai azonban megijeszthetik a most elégedett ügyfeleket, és joggal, hiszen ezek az ügyfelek sokkal kevesebbet fizetnek azért, amit valójában kapnak (piaci alapon, a többiekhez mérve), amin sürgősen változtatni kell, pénzt kell termelni, hogy az (túlárazott?) akvizíció megtérüljön.

Mivel a blog logója egy Sun gépet ábrázol, úgy gondoltam elkészítem az új Oracle-Sun logót, illetve csinálok magamnak egy szép háttérképet is.

Kezdjük az új évet az új céggel, és logóval! SUNken, RIP.

suckit: sunken

BÚÉK!

A bejegyzés trackback címe:

https://suckit.blog.hu/api/trackback/id/tr601621679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása