A fogfúró a villám ellen

2009.07.21. 10:25

A modern HDD-k annyira pörögnek, hogy a fogdokim a tengelyükkel a lyukas örlőmet is könnyűszerrel porrá zúzhatná. De vajon ér-e valamit ez a nagy pörgés az atomvillanással szemben?

Szerintem nem, persze inkorrekt összehasonlítani a már említett low-end SSD-t egy 15 ezret forgó SAS HDD-vel, most mégis ez jön. Ráadásul ZFS-sel és UFS-sel is.

suckit: fbsd8ssdvshdd-seqrd.png suckit: fbsd8ssdvshddzfs-seqrd.png suckit: fbsd8ssdvshdd-seqwr.png suckit: fbsd8ssdvshddzfs-seqwr.png suckit: fbsd8ssdvshdd-rndrd.png suckit: fbsd8ssdvshddzfs-rndrd.png suckit: fbsd8ssdvshdd-rndwr.png suckit: fbsd8ssdvshddzfs-rndwr.png suckit: fbsd8ssdvshdd-rndrw.png suckit: fbsd8ssdvshddzfs-rndrw.png

MiBps-ben is:

suckit: fbsd8ssdvshdd-seqrd-mbps.png suckit: fbsd8ssdvshddzfs-seqrd-mbps.png suckit: fbsd8ssdvshdd-seqwr-mbps.png suckit: fbsd8ssdvshddzfs-seqwr-mbps.png suckit: fbsd8ssdvshdd-rndrd-mbps.png suckit: fbsd8ssdvshddzfs-rndrd-mbps.png suckit: fbsd8ssdvshdd-rndwr-mbps.png suckit: fbsd8ssdvshddzfs-rndwr-mbps.png suckit: fbsd8ssdvshdd-rndrw-mbps.png suckit: fbsd8ssdvshddzfs-rndrw-mbps.png

Az SSD-k nagy erőssége, hogy mozgó alkatrészek híján sokkal gyorsabb a válaszidejük (ahogy az az IOPS értékekből is látszik). Most megtudjuk, hogy mennyivel:

suckit: fbsd8ssdvshdd-rndrd-time.png suckit: fbsd8ssdvshddzfs-rndrd-time.png

Ahogy látható, sokkal. A kontroller cache-e miatt a minimum válaszidők ugyanolyan alacsonyak a HDD-nél és az SSD-nél is, mind UFS, mind ZFS esetében, azonban az átlag és a 95%-ra számolt válaszidők már nagyobb eltérést mutatnak, UFS-nél az SSD ezredmásodperc alatti értékekkel működik, míg a ZFS esetében a késleltetés már nem annyira impresszív, de még így is töredéke a HDD-ének.

Ami feltűnően látványos az az, hogy az UFS nagy blokkméreteknél is szinten tudta tartani a válaszidőket (16 ms alatt), míg a ZFS ott már teljesen elszállt, cserébe viszont a nagyobb blokkméret miatt 128 kiB-ig nyújtott egyenletes teljesítményt az UFS 16 kiB-jával szemben.

Érdemes lenne megismételni a tesztet nagyobb UFS blokkmérettel is...

A bejegyzés trackback címe:

https://suckit.blog.hu/api/trackback/id/tr331249935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása