Grammar nazi

2010.02.24. 20:38

A holokausztot tagadni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki egyetért én nem ellenzem.

Az MSZMP-n ne múljon, csak benyomták a holokauszt-tagadás büntetését célzó törvénymódosítást, az indexes "holokamu" cikk alapján

„aki nagy nyilvánosság előtt a holokauszt áldozatának méltóságát azáltal sérti, hogy a holokauszt tényét tagadja, kétségbe vonja vagy jelentéktelen színben tünteti fel, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”

HOLOCAUSTWikipédiázzunk. Szerintük a holokauszt állatáldozat égetés általi (vallásos) felajánlása, amely az ősi görög holocaustos szóból ered (hallod Toula Portokalos? Apád megmondta!). Az eligazító oldalon többek között szó esik még "A Holokausztról" (mint történelmi esemény), a képregényes Holocaustról is (itt balra), meg egy ilyen nevű TV-sorozatról, és egy zenekarról is.

Valószínűleg "A Holokausztról" van itt szó, bár könnyen el tudom képzelni, hogy a Holocaust nevű heavy metal bandának is áldozatul eshet valaki. Jelentéktelen színben feltűntetni meg sem próbálom őket, hiszen sosem hallottam őket játszani, bár ha a Dohány utca elején lévő boltban lehetne kapni a kazettájukat, biztosan megvenném, és meghallgatnám. Letölteni nem merem, mert lassan azért is megb.szhatnak.

Szóval egyelőre induljunk ki abból a feltételezésből, hogy az indexes cikk "A Holokauszt" nevű eseményről szól.
Az erről szóló cikk szerint:

[...]the term generally used to describe the genocide of approximately six million European Jews during World War II[...]

Some scholars maintain that the definition of the Holocaust should also include the Nazis' systematic murder of millions of people in other groups, including ethnic Poles, Romani, Soviet civilians, Soviet prisoners of war, people with disabilities, homosexuals, Jehovah's Witnesses, and other political and religious opponents.[5] By this definition, the total number of Holocaust victims would be between 11 million and 17 million people.[6]

Jó bevezető, ha most hallanám életemben először ezt a szót kicsit elbizonytalanodnék. Mi a fenét is jelent akkor "A Holokauszt"? Égetett állatáldozatot, 6 millió zsidó, vagy 11-17 millió egyéb, ebben az időszakban a nácik által megölt embert, tv-sorozatot, vagy heavy metal bandát?
Mit tehet az, aki ezirányú műveltségre vágyik? Megnézheti például a témában készült több, mint kétszázötven filmet (úgy tűnik mind nácis gyilkolós), esetleg a különböző háborúk, katasztrófák halálos áldozatainak számát (A Holokauszttal kapcsolatban is mindig ez a baj, egyesek jönnek azzal, hogy az áldozatok becsült száma többet esett '45 óta, mint az OTP részvény árfolyama a mélypontig), ahonnan kiderül, hogy a törvénymódosítás által feltételezhetően hivatkozott embertelenkedésekben legkevesebb 5,8, legfeljebb 7 millió zsidó (és még egyszer ennyi nem zsidó) halt meg.

Érdekes egyébként ez az áldozatos oldal, az örmények holokausztjában (lehet ilyet mondani? Még mindig nem teljesen értem a szót ebben a környezetben) legfeljebb 1,5 millióan vesztették életüket, azaz ha statisztikai alapon közelítem meg a dolgot, legalább 60 filmnek kellene szólnia az örmény nép írtásáról, és ha visszakanyarodok "A Holokauszthoz", a Wikipedia szerint pont ugyanennyi cigány ember távozott a mennyek országába ciklon-B által, ennek ellenére Schindler listáján elég kevés volt a Kolompár.

Azt hiszem "A Holokauszttal" két kisebb probléma van: túl jó a marketingje, és túlságosan egyoldalú.

És egy óriási: megtörtént. Ha nem így lett volna, valószínűleg az átlagmagyar tizenpáréves koráig azt sem tudná, hogy eszik-e vagy isszák a zsidót, ennek megfelelően antiszemitává is csak akkor ezután tudna válni.

A bejegyzés trackback címe:

https://suckit.blog.hu/api/trackback/id/tr361787810

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A holokauszttagadás büntetéséről 2010.02.26. 09:07:38

Hülyeség. Magát demokratának valló embernek ezt nem lett volna szabad megszavaznia. A magukat liberálisnak aposztrofálóknak pedig még annyira sem. Egy ember volt az egész parlamentben, aki úgy szavazott, ahogy kellett: GULYÁS JÓZSEF.Neki hatalmas ...

Trackback: Egy antifasiszta naplója 2. 2010.02.25. 06:00:05

Mindenki kedvenc elmeroggyant antifasisztája még mindig naplót ír, és még mindig nem vigyáz rá eléggé, úgyhogy leközlünk egy újabb részletet: 2010 február 22. Ma ülésezik utoljára a parlament. Lehangoló az elmúlt 4 év termése. Se holokauszttagadást, s...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása