ZFS RO^WSUX - duplagondol

2010.09.21. 22:05

A HUP-on lefolytatott beszélgetés kapcsán már sokszor éreztem, hogy valahol gyűjtenem kellene a ZFS-sel kapcsolatos olyan hiányosságokat, amelyek az egyre jobban elülő hype mellett megmutatják, hogy koránt sem tökéletes ez a fájlrendszer, és kompromisszumok, tervezési hiányosságok -kövezzetek meg- hibák is előfordulnak benne szép számmal.

Szóval ezentúl ha ZFS-sel kapcsolatos átgondolatlanságba ütközöm, ZFS SUX címkével legyűjtöm majd ide.

Az első legyen a legújabb, amibe épp most belfutottam -nem zwei, nem FreeBSD listából ollózom-, a sendfile és a ZFS ARC találkozása. A ZFS ugyanis a sendfile() és mmap() alkalmazása esetén mind a page cache-ben, mind pedig az ARC-ban eltárolja (eltérő szervezésben, előbbinél pagesize, másodiknál ZFS recordsize) az adatot, duplán másolva azt, nem kímélve a korlátlanul rendelkezésre álló memóriasávszélességet, és CPU ciklusokat.

A jelenséggel itt foglalkoznak:

http://mail.opensolaris.org/pipermail/zfs-discuss/2009-July/029369.html

http://mail.opensolaris.org/pipermail/zfs-discuss/2009-July/029369.html

http://mail.opensolaris.org/pipermail/zfs-discuss/2009-July/029654.html (a szövegkörnyezetből nem egyértelmű, hogy a fix mennyire fix, a konkrét módosítást sajnos nem tudtam megtalálni)

Van aki az életét tette rá a témára:

http://mail.opensolaris.org/pipermail/zfs-discuss/2009-July/029654.html

A fentieket elolvasva érthetővé -de legalábbis halványan pislákolóvá- válnak azok az esetek, amikor az ARC lassabb, mint más, elvileg lassabb források (például maga a diszkalrendszer).

Andrew, David, Galen, apa elkúrta. Nem kicsit, de nagyon. :(

A bejegyzés trackback címe:

https://suckit.blog.hu/api/trackback/id/tr62313638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása