Kb. ennyire szenzációhajhász szokás szerint az egyik nagy magyar hírsite (amely többször változtatott már a cikken, lassan csurog az info, ha nincs internet, na :).

A HUP-on (szintén szokás szerint) viszont már pontosabb információk keringenek:

Állítólag leszakadt T-com, Hungarnet, UPC is a BIX-ről, mert túl alacsony prefixlimitjük volt.


A T -nél igen, :)

A Hungarnet forgalmában drámai visszaesés nem látható:

suckit: hbone.png

A UPC viszont már jobban megszenvedte a dolgot:

suckit: upc1.png suckit: upc2.png

De a legdurvább változás a Magyar Telekom BIX kapcsolatában mutatkozik, amely gyakorlatilag szummában is nullára esett, azaz a private peeringeket nem számolva leszakadt a magyar internetről, hogy a haza forgalmát a nemzetközi uplinkeken cserélje ki a többi szolgáltatóval:

suckit: mt1.png suckit: mt2.png

 

Ez elvben túl sok problémát nem is kellett volna, hogy okozzon, azonban a T nemzetközi kapcsolatainak telítődése (valószínűleg azért sok van neki, az sem kizárt, hogy a BIX felé menő forgalom is elférjen rajta), és a többi hazai ISP limitáltabb nemzetközije olyan belassulást eredményezhetett, amitől sok minden szenvedett.

A zárt körű BIX levelezőlistáról származó információk alapján pár nappal ezelőtt (október 5-én) a BIX üzemeltetője tájékoztatta a BIX-tagokat arról, hogy egy új tag (AS9002, RETN) fog csatlakozni a BIX route szervereire, amely miatt a most kb. 5e-es prefix lista 9 ezresre fog nőni, és ez problémát okozhat pár routernél.

Ez a levél azonban "elakadt" a listaszerveren, így a BIX-tagok nem kapták meg. A BIX üzemeltető a levelet ma (16:20-kor) újraküldte (nézzünk csak egy kicsit feljebb...), kiegészítve némi infóval arra vonatkozóan, hogy ez hol okozhat még problémát (időközben kiderült?).

Az, hogy a legtöbb szolgáltató lazán átvészelte ezt az új helyzetet, a Magyar Telekom routerei viszont teljesen behaltak tőle azért felvet pár érdekes kérdést...

A bejegyzés trackback címe:

https://suckit.blog.hu/api/trackback/id/tr691439401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lolcode · http://isten.aldja.szalaiannamari.at 2009.10.12. 13:01:16

sebaj lassan kepben lesznek BGP ugyben a magyar internetszolgaltatok :D
süti beállítások módosítása