Jó pár évig lehet blogbejegyzéseket írni azokból a számokból, amik pár nap alatt keletkeztek, de talán valaki egyszer hasznosnak találhatja őket...

Mai epizódunk arról szól, hogy a ZFS, vagy az UFS szereti-e jobban a korábban már bemutatkozott SSD-t, mindezt pedig FreeBSD (8) és OpenSolaris alatt. Ígérem hamarosan lesz Linux is. :)

Mivel az OpenSolarisban az UFS (azt gondolom) kihalófélben lévő állat, így arra nem pazaroltam a drága áramot.

A tesztek a szokásos sysbench grafikonok.

suckit: fbsd8ufsvszfsssd-seqrd.pngsuckit: fbsd8ufsvszfsssd-seqwr.png

suckit: fbsd8ufsvszfsssd-seqrewr.png suckit: fbsd8ufsvszfsssd-rndrd.png suckit: fbsd8ufsvszfsssd-rndwr.png suckit: fbsd8ufsvszfsssd-rndrw.png

Kezdetnek itt van egy 100 ezer IOPS-es szekvenciális olvasás, amelyet az OpenSolaris mutatott be. Afelől nem sok kétségem van, hogy ezt az SSD önmagában képtelen lett volna produkálni, az a ZFS és a kontroller előreolvasásának köszönhető. A FreeBSD némileg lemaradt ZFS tekintetben, az UFS viszont szinte mindenhol szánalmasan alulteljesített, kivétel ezalól a véletlenszerű olvasás, ahol viszont péppé verte mind a FreeBSD-s, mind az OpenSolaris-os ZFS-t. Valami oka biztosan van, és ha több időm lett volna, pár rendkívül hasznos DTrace scripttel nyilván ki is deríthettem volna.

Valószínűleg köze lehet ahhoz, hogy a ZFS szeret egész blokkokat olvasni (amely elég kellemetlen hidegzuhany annak, aki ész nélkül vált egy hardveres RAID5-6-ról RAIDZ(2)-re, hiszen a HW-es megoldásnál megszokhatta (persze implementációfüggő), hogy a diszkek számának növelése az olvasási teljesítményt is növeli (random IOPS-ben), míg a RAIDZ-nél ez nem igaz, ott egy diszk teljesítményét kapjuk, ami váratlanul érheti azt, aki a legújabb X4500-asán meggondolatlanul csinált egy 48 diszkes RAIDZ poolt :), amelyet alátámasztani látszik a 128 kiB-nál bekövetkező kiegyenlítődés.

Az írási grafikonokból egy meglehetősen biztosan kijelenthető: FreeBSD-n UFS-t SSD-n használni tilos. Legalábbis ott, ahol írni is kell az eszközre. A véletlenszerű írási teljesítmény mélyen a ZFS-é alatt marad.
Persze nem könnyíti a helyzetet a gyatra SSD sem, amely -BBWC-s kontroller ide, vagy oda- így is csak egy HDD teljesítményét hozza. Természetesen aki utánaolvasott az SSD-k működésének, nem lepődik meg ezen, és vagy Intelt, vagy STEC-et vesz. Írásra. Olvasásra ez is megteszi, főleg ha UFS-t használ, vagy hozzáidomítja a ZFS-t a feladathoz.

Nézzük mi látszik MiBps fronton:

suckit: fbsd8ufsvszfsssd-seqrd-mbps.png suckit: fbsd8ufsvszfsssd-seqwr-mbps.png suckit: fbsd8ufsvszfsssd-seqrewr-mbps.png suckit: fbsd8ufsvszfsssd-rndrd-mbps.png suckit: fbsd8ufsvszfsssd-rndwr-mbps.png suckit: fbsd8ufsvszfsssd-rndrw-mbps.png

Válaszidők az albumban.

A bejegyzés trackback címe:

https://suckit.blog.hu/api/trackback/id/tr701249835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása