ZFS ARCvesztés

2009.10.08. 10:20

A ZFS ARC (Adaptive Replacement Cache, az IBM "találmánya") valósítja meg a fájlrendszer cache-t, azaz a sűrűn használt objektumokat igyekszik memóriában (vagy az L2ARC esetében valamilyen, a diszkeknél gyorsabban elérhető -pld. SSD- médián) tartani.

Az ARC külön válik a unified(VM) buffer cache-től, így a FreeBSD-n (is) sok problémát okozott a kezdeti időkben, a kis memóriával rendelkező (jellemzően 32 bites) gépeken a leggyakoribb probléma a kernelmemória elfogyása volt, amit az ARC és a kmem méretének gondos beállításával lehetett többé-kevésbé orvosolni.

A probléma kezelésére született meg még májusban az a FreeBSD commit, amely lehetővé teszi a VM számára, hogy ha memóriára van szüksége, visszavegyen a ZFS ARC-tól.

Sajnos ezzel viszont teljesen más problémák jöttek elő. A ZFS cache mérete egy ideig nőtt, majd -olyan esetekben is, ahol ez amúgy indokolatlan- drasztikusan csökkent, ahogy az alábbi képen is látni lehet:

A problémát többen felvetették, és visszaigazolták (a grafikon is egy ilyen bejelentésből származik), pld. itt és itt, a megoldás viszont váratott magára, annak ellenére, hogy Kip Macy, az egyik ZFS fejlesztő is elismerte a hibát.

Jó hír tehát azoknak, akik ettől a hibától szenvedtek, hogy (elvileg) végre megszületett a megoldás, amely lehetővé teszi a kernelnek, hogy visszavegyen a ZFS ARCából, de megakadályozza, hogy ez feleslegesen történjen.

Szerző: blackshepherd

2 komment

Címkék: arc zfs

A bejegyzés trackback címe:

https://suckit.blog.hu/api/trackback/id/tr811435932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lolcode · http://isten.aldja.szalaiannamari.at 2009.10.08. 16:19:21

Hurra hurra eljen hurra!

Most mar ARColhatok a freebsd-s zfsemre!@#$

blackshepherd · http://suckit.blog.hu 2009.10.09. 07:14:40

@lolcode: Egyelőre inkább hARColhatsz vele. :)
süti beállítások módosítása