TRIM support UFS-hez

2010.12.30. 20:35

Két commitban megérkezett a TRIM support UFS-hez a FreeBSD-be. tunefs-sel (-t enable), vagy newfs-sel (-t) kapcsolható be, értelemszerűen olyan eszközök kellenek hozzá, amelyek támogatják is.

Erősen SSD (flash és firmware) függő szerintem a haszna, vastagon elképzelhető, hogy van, ahol árt...

A bejegyzés trackback címe:

https://suckit.blog.hu/api/trackback/id/tr232549144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mico__ 2011.01.01. 16:00:51

SSD, meg minden olyan cucc, ami tud thin provisioning, tiered allocation stb dolgokat, virtualizáció vagy storage hardver. Előbb-utóbb talán mind.

blackshepherd · http://suckit.blog.hu 2011.01.01. 19:24:28

@mico__: gy kicsit gondolkoznom kellett azon, hogy miért is írtad ezt, de aztán leesett, az utolsó mondatra válaszoltál. Azt viszont én úgy értettem, hogy SSD-től függ, hogy sebességbeli haszna van-e a TRIM használatának, több helyen olvastam, hogy a blokkokat egyesével TRIM-melve brutális lassulást produkált az eszköz, anélkül pedig sokkal elviselhetőbb volt a sebessége.
De köszönöm a kiegészítést, valóban nem csak SSD-nél hasznos az, ha a storage legalább 0-1 állapotot tud az adott blokkhoz.

mico__ 2011.01.02. 17:26:16

Mondjuk gyakorlati szempontból az ATA TRIM irreleváns egy storage-nál, de ha ezt tudni fogják a fájlrendszerek, akkor kis munkával SCSI-n is tudhatják, majd ha szabványosodik. (pl. Windows-ban erősen implementálva van a rétegekben, de csak bizonyos ismert eszközökre megy ki végül a TRIM command) Azt is írják, hogy az ATA TRIM security és adatbiztonság szempontból sem megfelelő, mert "nem definiált", mi történik, ha egy trimmelt részt readelsz (bár ha megvalósításra kerül a sor vmi shared környezetben ott tuti konstans 0-át fog visszaadni vagy ilyesmi)
süti beállítások módosítása