HA storage FreeBSD-re

2009.12.24. 20:43

Bármennyire is szeretjük a FreeBSD-t, a hagyományos szerver-architektúrában gondolkozva egy igen komoly hátrányát sajnos a mai napig sem sikerült levetkőznie: HA clusterek építésére (osztott tárhellyel) nem igazán alkalmas.

Ez többek közt jelenti az olyan komplex megoldások hiányát, mint pld. Sun Cluster, de az olyan infrastrukturális "lyukakét" is, mint az osztott fájlrendszerek (pld. OCFS, QFS stb.), vagy a storage replikáció (pld. Linuxon a DRBD).

Nagyon nem kell örülni, shared file system úgy tűnik továbbra sincs útban (lehet, hogy mire idáig eljutunk, már nem is nagyon lesz rá szükség, hiszen aki olyan, lényegében "nem létező" OS-re épít komoly szolgáltatást, mint a FreeBSD, úgyis más -a feladatra alkalmasabb- módon oldja meg ezt a kérdést), közeledik viszont a HAST, azaz a High Availability Storage:

The software will allow for synchronous block-level replication of any storage media (GEOM providers, using FreeBSD nomenclature) over the TCP/IP network and for fast failure recovery. HAST will provide storage using GEOM infrastructure, which means it will be file system and application independent and could be combined with any existing GEOM class. In case of a master node failure, the cluster will be able to switch to the slave node, check and mount UFS file system or import ZFS pool and continue to work without missing a single bit of data.

A bejelentés szerint a projektet Pawel Jakub Dawidek (pár GEOM cucc, pld: eli, mirror, gate, label, journal, hsec stb., opencrypto, és persze a népszerű ZFS port) viszi, a szponzorálásába pedig a FreeBSD foundation mellett két cég is beszállt.

Egy december 13-i bejelentés szerint a fejlesztés jól halad, a HAST a geom gate alapjaira fog építeni.

A bejegyzés trackback címe:

https://suckit.blog.hu/api/trackback/id/tr941621339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gbor 2009.12.24. 21:26:31

Pardon, de:

"hiszen aki olyan, lényegében "nem létező" OS-re épít komoly szolgáltatás, mint a FreeBSD"

ezt hogy érted?

Nálad mi az "igazi" oprendszer?

blackshepherd · http://suckit.blog.hu 2009.12.24. 23:19:39

@gbor: A FreeBSD "komoly" (értsd: mission critical) helyeken nem nagyon tud labdába rúgni, mert nincs mögötte egy számonkérhető cég, amely kézben tartja, és amely támogatást ad rá.
Ezért, illetve eleve azért sem jön szóba, mert "nem létezik".
Menj el bármelyik hardver, vagy szoftvergyártó oldalára, ez a platform egyszerűen nincs.

Számomra az "igazi" oprendszer a FreeBSD, mert abban érzem jól magam, de olyan helyeken, ahol HA clustereket építenek (nyilván okkal, mert a múlt évezredben tervezték a rajta futó alkalmazást) ezek miatt nem alkalmazható.

lolcode · http://isten.aldja.szalaiannamari.at 2009.12.24. 23:59:32

bezony freebsd sajnos csak ott tud labdaba rugni ahova nem kell nagyon support es ez bizony nem a hast market

viszont nagyon hasznos ha a kovetkezo kell:

-redundans tuzfal - pf + carp
-DNS server
-web server vagy proxy

egyreszt azert mert a MAC es egyeb default security cuccai fenyevekre verik a linuxet(pl. security.bsd.see_other_gids: 1, security.bsd.see_other_uids: 1) masreszt meg a ports rendszere kicsit kifinimolt es rugalmas ha custom csomagokra van szukseged

en rendkivul szeretem a jail megoldasokat is kulon ip-n szepen szeparalva a szolgaltatasok, teny hogy kulon kernel megjobb lenne.
süti beállítások módosítása